Παρασκευή 4 Μαΐου 2018

"ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑΣ"

Τα μουσικά ακούσματα 
της Εγνατίας από 
τη Θράκη μέχρι 
την Ήπειρο...
...σε μια συναυλία!




Πόσες φωνές, ιδιώματα, πρόσωπα και ιστορίες κρύβονται στη διαδρομή από τη Θράκη ως την Ήπειρο; Ο αγαπημένος δημιουργός Νίκος Κυπουργός παρουσιάζει στο Ηρώδειο μία μεγάλη συναυλία αφιερωμένη στις μουσικές της βόρειας Ελλάδας. 

Ένα μουσικό οδοιπορικό που φέρνει για πρώτη φορά επί σκηνής τραγούδια, μουσικές και γλώσσες που συγκατοικούν στις παρυφές της Εγνατίας οδού. Μια μουσική Βαβυλωνία που θα ενώσει σε μια μεγάλη γιορτή τραγούδια Βλάχικα, Αρβανίτικα, Σλαβόφωνα, Τουρκόφωνα, Ποντιακά, Καππαδοκικά, Ρομανέ, Εβραϊκά, Πομάκικα, με τη συμμετοχή τραγουδιστών και μουσικών από διάφορες περιοχές, φωτίζοντας αφενός τον πλούτο και την ποικιλία των ιδιωμάτων και αφετέρου την ενωτική δύναμη της κοινής γλώσσας που είναι η μουσική. 

Συντελεστές:
Ιδέα – Καλλιτεχνική επιμέλεια – Έρευνα: Νίκος Κυπουργός – Ελίτα Κουνάδη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Νίκος Χατζόπουλος
Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μιράντα Τερζοπούλου, Λεωνίδας Εμπειρίκος
Ήχος: Γιώργος Καρυώτης
Παραγωγή: Μανώλης Σάρδης

Εμφανίζονται οι: Balkanatolia, Χορωδία Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Codex Ensemble Θεσσαλονίκης (σε διεύθυνση Κωστή Παπάζογλου), Χάλκινα Ηχοχρώματα, Λαογραφικός Σύλλογος Βλάχων Βέροιας, Εμινέ Μπουρουτζή, Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Φλώρινας, Χορευτικός Σύλλογος Μετσόβου, Πολυφωνική ομάδα Ιεροπηγής, Μαρίκα Τσότσια, Ιωάννης Παγκοζίδης, Γιώργος Παγκοζίδης, Γιάννης Παγκοζίδης, Κυριάκος Πετράς, Αικατερίνη Φαρασοπούλου-Μισαηλίδου, Βασίλης Φαρασόπουλος κ.ά.


Εμπνευσμένος από την εξαιρετική τηλεοπτική εκπομπή ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ που προβλήθηκε στην ΕΡΤ από το 2012 ως το 2017, ο Νίκος Κυπουργός επέλεξε το κομμάτι της "δικής μας" Εγνατίας για να παρουσιάσει μια συναυλία στο Ηρώδειο στις 11 Ιουνίου 2018. Ελπίζουμε να μην είναι η μοναδική και να έχουμε την τύχη να απολαύσουμε τους ήχους, τις μελωδίες και τις φωνές της Εγνατίας κι εμείς...

Δείτε φωτογραφίες από την εκπομπή-οδοιπορικό του Νίκου Κυπουργού "ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ" κατά μήκος της Εγνατίας οδού...

























ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ - Περιγραφή της τηλεοπτικής εκπομπής με παρουσιαστή το Νίκο Κυπουργό

Τι σημαίνει σήμερα η μουσική; Ποια τα πρόσωπα και τα προσωπεία της; Πού ζει η αληθινή μουσική στις μέρες μας; Ο Νίκος Κυπουργός ακολουθεί τα ίχνη των ήχων σε μία εποχή, που η μουσική είναι ταυτοχρόνως εκκωφαντικά παρούσα και καλά κρυμμένη. Η νέα εκπομπή της ΕΤ1 είναι ένα ταξίδι στα μυστικά της μουσικής από τη δημιουργία και την ερμηνεία, μέχρι την τεχνολογία και την εκπαίδευση, από τις αίθουσες, όπου παράγεται και παίζεται η μουσική, μέχρι τους δρόμους και τα σχολεία. Μία διαδρομή με οδηγό όχι τη διδασκαλία, αλλά το βίωμα και το αίσθημα.

Η κάμερα ακολουθεί τον Νίκο Κυπουργό, ενώ εκείνος κρατάει το φακό και φωτίζει τα σημεία, όπου το θαύμα μίας νότας, αντέχει ακόμη. Μέσα από τις συζητήσεις με επιλεγμένους καλεσμένους συνομιλητές, μέσα από τα λόγια και τις σιωπές, οι αναζητήσεις γύρω από τη μουσική βρίσκουν απαντήσεις, παραμένοντας συγχρόνως αναπάντητες, στο τέλος κάθε επεισοδίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε αρκετά επεισόδια της εκπομπής, στο YouTube.







viva.gr
ert.gr

theatromania.gr

1 σχόλιο:

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *