Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Εν τη ρύμη των Πληνθετών… της Ευαγγελίας Τυμπλαλέξη (άρθρο για τους ΣυνΩΔΗπόρους από το fractal)


Όταν το 2004 προβλήθηκε στη Γαλλία η ταινία «Les choristes» σημείωσε
μεγάλη εμπορική επιτυχία ξεπερνώντας το φράγμα των 10.000 εισιτηρίων σε πωλήσεις. Έναυσμα για ροπή των Γάλλων προς το χορωδιακό σχήμα, στο οποίο προσδίδονται καταπραϋντικές ιδιότητες για τους συμμετέχοντες. Σιγά-σιγά σε ολόκληρο το ευρωπαϊκό έδαφος, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, διαπιστώνεται έντονο ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση παρατηρείται ανάδυση νεοσύστατων ομάδων, οι οποίες δηλώνουν προφανή διάθεση να αναπτύξουν την αρμονική σχέση δια μέσω της μουσικής και να επικοινωνήσουν τυχόν καλλιτεχνικές ανησυχίες τους.

(Γράφει η Ευαγγελία Τυμπλαλέξη)


«ΣυνΩΔΗπόροι»…


Υπό τον προσανατολισμό του Κώστα Κατιώνη αρκετοί μουσικόφιλοι στην πόλη της Καβάλας ιδρύουν μία χορωδιακή ομάδα, η μετεξέλιξη της οποίας εν έτει 2008 παρεμφαίνει διεύρυνση και κατ’ εφαπτομένη τη συγκρότηση του τωρινού σχήματος, το οποίο συγκαταριθμεί 50 μέλη. Απ’ τον Σεπτέμβρη του 2013 η ανάληψη καθοδήγησης επαφίεται στα έμπειρα χέρια του κυρίου Γιάννη Κανάκη. Υπό την μελίρρυτη πνοή του πιάνου διασκευάζονται τα άσματα με προοπτική τη διασύνδεση πολλαπλών τύπων φωνών, σοπράνο-άλτο-τενόρος-μπάσος, ώστε η χορωδία να καθίσταται πλέον τετράφωνη. Το 2015 το σχήμα ανοίγει τα φτερά του. Η εμβέλεια της εξωστρέφειας ξεπερνά τα στενά όρια της περιοχής. Διάφορες προσκλήσεις-προκλήσεις από επιφανείς-καταξιωμένους μουσουργούς τους δίνει την ευκαιρία να αναδείξουν το ταλέντο-μεράκι τους. Συμπράττουν με τον Νότη Μαυρουδή, τη Νένα Βενετσάνου, τον Γιώργο Τοσικιάν. Το Φθινόπωρο του 2016 υποδέχτηκαν τη Γαλλόφωνη «Les chœurs du Mercantour», με την οποία ενώθηκαν επί σκηνής για να χαρίσουν στο κοινό της Καβάλας αξέχαστες στιγμές, διότι όταν συμπράττουν οι λαοί οι ηγέτες οφείλουν απλώς να σωπαίνουν…


Απ’ την Ερμούπολη στην Καβάλα…


Στα τέλη του Μάη του 2017 η μουσικοποιητική παράσταση «Ομάδα Καβάφης» φιλοξενήθηκε στην Καβάλα. Πρόκειται για μία ομάδα, η οποία μέσα από δεκάδες ταξίδια ανά τον κόσμο φιλοδοξεί να μεταλαμπαδεύσει  τον Ελληνικό Πολιτισμό και ειδικότερα την Ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη. Η παράσταση στοχεύει να συγκινήσει το «αμύητο» κοινό δια μέσω της μολπής-απαγγελίας, όπως οι δυο τους συγκλίνουν υπό την τεχνική εντυπωσιακού ύφους-χρώματος του κυρίου Μπάμπη Κουλούρα, αρχηγός της Ομάδας. Η χορωδία ΣυνΩΔΗπόροι συμμετείχε ως οικοδεσπότης.


Στη Σαμψούντα…


Το καλοκαίρι του 2017 το Samsun mubadele ve Balkan Turk Kulturu arastirmari dernegi υποδέχτηκε τους ΣυνωΩΔΗπόρους ως επίτιμους προσκεκλημένους στη Σαμψούντα στο πλαίσιο τοπικών εκδηλώσεων. Η φιλοξενία και η αλληλεπίδραση των δύο σχημάτων ξεπέρασε κάθε ενδόμυχη προσδοκία. Δύο συναυλίες στο Alaçam και στο Atakum επισφράγισαν την αποστολή με τις καλύτερες εντυπώσεις. Οι εκπρόσωποι των δύο λαών είχαν πολλές μνήμες ν’ ανταλλάξουν ως απόγονοι των ανταλλαγέντων πληθυσμών. Η δάδα της θύμησης πυροδότησε συναισθήματα πάθους-λύπης-χαράς. Κάθε γειτονιά κι ένα αλλόκοτο «νεκροτομείο» αλλά η ενσυναίσθηση μπόρεσε ν’ απαντήσει σε τούτη την πρόκληση μόνο με απόσυρση και αποστασιοποιημένη να θρηνήσει «άδοντας» τα βάσανα και αμφότερων των πληθυσμών, οι οποίοι υπέστησαν τα αποτελέσματα της πολιτικής μέγγενης.


Είμαι πληνθέτης. Όπου οι άλλοι τοποθετούν «συν» και λέγονται συνθέτες, εγώ τοποθετώ «πλην»…

Δόκιμο να κλείσω το αφιέρωμα παραθέτοντας ολοκληρωμένη τη ρήση του Νικόλα Άσιμου, ώστε να δικαιολογηθεί και το λογοπαίγνιο στον τίτλο. Εξουθενωμένοι οι άνθρωποι στην εποχή μας, αφού έχουν να αναμετρηθούν όχι τόσο με άλλους ανθρώπους αλλά με το απρόσωπον της Εξουσίας και μίας υστερόβουλης Αρχής, βρίσκουν καταφύγιο στη δυνητική περιοχή του μεταιχμίου. Διότι τι άλλο μπορεί να συνιστά ένας χώρος αναφοράς ταυτόχρονης εξωστρέφειας-ενδοστρέφειας! Στον αρχαίο κόσμο οι τελώνες εισέπρατταν τους φόρους κι οι λαοί ψυχαγωγούνταν με το θέατρο, είτε αυτό σήμαινε τραγωδία είτε κωμωδία Στις μέρες μας τα «ιδρωμένα κορμιά» κι οι «ατέλειωτες κραυγές» ηχούν ανάμεσα στις Ωδές.

Να γνωστοποιήσουμε ότι προσεχώς οι ΣυνΩΔΗπόροι θα προσφέρουν στο φιλόμουσο κοινό της Θεσσαλονίκης-της Καβάλας-της Δράμας-της Ξάνθης ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα σε συνεργασία με τον Βασίλη Λέκκα. Για περισσότερες πληροφορίες ο αναγνώστης μπορεί να ανατρέξει στο πλήρως ενημερωμένο blog της ομάδας http://synodhporoi.blogspot.gr/.

Να ευχηθούμε καλή επιτυχία και σε όσους, οι οποίοι θα τους παρακολουθήσουν από κοντά καλή ακρόαση…



Πηγή: fractalart.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που περιέχουν άσεμνο περιεχόμενο ΔΕΝ θα δημοσιεύονται.

Φόρμα άμεσης επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *